Rys ve sněhu

Akce proběhla 30.1.2021

Snad každý fotograf se těší na sněhovou nadílku, která vydrží více než pár dní. My jsme tohle krásné období využili a udělali jsme si radost focením rysa ostrovida. Naše nadšení ještě znásobil fakt, že nám společnost Canon znovu zapůjčila nejžhavější novinky na vyzkoušení.

Hned na začátku nám pršelo, ale po chvíli se vyplnila naše přání a začalo krásně sněžit. Na tento moment jsme čekali z více důvodů. Zaprvé jsou vzniklé fotky prostě jako z pohádky a zadruhé jsme si chtěli vyzkoušet, jak bude i v těchto podmínkách spolehnutí na detekci očí u R5 a R6. Technika nezklamala a vysloužila si jedničku s hvězdičkou.

Od posledního focení nám rysí slečna povyrostla a také zimní kožich způsobil, že vypadala dospěleji. Navíc se ukázalo, že se jí sněhová pokrývka zamlouvá a nestyděla se v něm běhat.

I když pro nové bezzrcadlovky není zatím široký výběr pevných dlouhých objektivů, které máme rády, nebyl nejmenší problém přes redukci nasadit ty, které máme již ve výbavě. Ostření se nijak nezpomaluje a nikdo z nás nezaznamenal rozdíl nebo komplikace (pro představu jsme zkoušeli na 300 mm f/2,8).

Poté co jsme se ohřáli u teplého čaje a kávy, jsme pokračovali do lesa. Tam jsme měli možnost techniku skutečně potrápit. Rys nám ochotně lezl po stromech, ze kterých pak skákal rovnou dolů nebo v rámci hry neskutečnou rychlostí běhal za chovatelem.

Ani tady nové funkce fotoaparátů neselhaly a dokud bylo zvíře v záběru, jeho oči a obličej byl vždy dokonale zaostřen. Skutečně jsme ocenili i s jakou rychlostí byly foťáky schopné přeostřovat na velice rychle a nepravidelně se pohybující zvíře. Jediný okamžik kdy automatické ostření občas mělo problém, byl okamžik, kdy bylo třeba proostřit přes husté větvičky nebo trávu, ale při přepnutí na bodové ostření byl problém pryč.

Poštěstilo se nám i na konci dne, kdy se vyjasnilo a my si mohli užít krásný západ slunce, a tedy i mladého rysa v protisvětle. Také velice děkujeme společnosti Canon za možnost vyzkoušet si jejich prvotřídní fototechniku, kterou jsme pořádně zapřáhli.