Hmyzí obludky a plšík

Akce proběhla 21.8.2021

Tuto fotografickou sezónu jsme začali o trošku dříve. Koncem srpna jsme uspořádali makro focení se strašilkami, gekončíkem a veleštírem. I tentokrát nám Canon zapůjčil techniku na vyzkoušení testování. Vše si samozřejmě mohli zkusit i účastníci akce. Kromě fotoaparátu R5 jsme si mohli osahat novou RF 100 mm f/2,8 L IS USM MACRO nebo také tilt&shift TS-E 135 mm f/4 L MACRO.

Celou akci jsme zahájili roztomilým gekončíkem. Chladnokrevná slečna měla sice ze začátku trochu trému, nicméně po chvíli nám už ochotně lezla po připraveném vysušeném kusu dřeva.

Veleštír královský nás zaskočil svou rychlostí a mrštností, ale rychle jsme se mi přizpůsobili a fotky tohoto zajímavého zvířátka vyšly skvěle, také díky krásné kresbě pevného RF 100 mm makro objektivu.

Na strašilky jsme se těšili také kvůli zmíněnému makro tilt&shiftu. Trochu jsme s objektivem zápasili, ale hlavně proto, že to byla naše první zkušenost s tímto typem skla. Také samozřejmě focení pohyblivých objektů v exteriéru se nemá příliš v lásce s manuálním ostřením z ruky. I přes tyto komplikace se několik snímků podařilo.

Ze zvědavosti jsme namířili objektiv i do okolí. Nejsme sice krajináři, ale výsledné snímky nás zaujaly nevšedními efekty, a i proto doufáme, že budeme mít ještě příležitost si tento objektiv trochu více osahat - tentokrát třeba v ateliéru.

Závěrečnou tečkou dne byl roztomilý plšík africký. Rozhodli jsme se ho posadit do nakousnutého jablka ve větvích jabloně. Měli jsme trochu strach, že nám plachá “myšo-veverka” někam uteče. V jablku se mu ale nakonec zalíbilo a blaženě se cpal, až nám v jednu chvíli dokonce na chvilku usnul.

Velice děkujeme za skvělou spolupráci Michalu Procházkovi z Teir sokolnická společnost, který s námi vždy trpělivě probírá všechny naše nápady. Velké díky také patří Canon CZ, kteří nám už po několikáté zapůjčili jejich nejnovější techniku.