Dravci v Krušných horách

V sobotu 13.4.2019 jsme se setkali s přáteli v naší oblíbené krajině poblíž Kraslic v Krušných horách, abychom si zafotili dravé ptáky a sovy v prostředí, které jim moc sluší.

Orel východníOrel východní

Se sokolníkem Michalem Procházkou jsme se dohodli, že jako první budeme fotit orla východního Koupelnu, jak krouží na vodní hladinou. Nevím jestli bylo na vině husté sněžení nebo jiná příčina, ale orlovi se moc kroužit nechtělo.

Orel východníOrel východní

Ale jeho přelety byly krásné. Zachytit je fotoaparátem nebylo jednoduché, protože sněžilo doopravdy vydatně, ale každému z nás se zadařilo a orlovi to nad vodní hladinou i se spoustou sněhových vločekmoc slušelo.

Orel východníOrel východní

Na stejném místě, v aleji z bříz na hrázi rybníka jsme se ještě vrhli na káni Harrisovu. Sněžit pomalu přestávalo a pár snímků dopadlo skvěle.

Káně HarrisovaKáně Harrisova

Jen se káněti nechtělo zpátky k sokolníkovi a ten ho přilákal až na vábítko ze zaječí kůže, kterému káně ještě nikdy neodolalo.

Káně HarrisovaKáně Harrisova

Po malém občerstvení s horkou kávičkou, čajem a koláčem, jsme se přesunuli na druhou lokalitu, kde jsme pokračovali. Puštíka obecného Pušťu jsme měli příležitost obdivovat v letu.

Puštík obecnýPuštík obecný

Potom dostal myšku, se kterou také ochotně pózoval. Je vidět, že byl dost nakrmený, protože naštěstí myš nekonzumoval. Ke konci se zdálo, že by si i přes myš v zobáku dal raději šlofíka. A tak přišla řada na dalšího dravce.

Puštík obecnýPuštík obecný

Tím byla skvělá modelka - samička káněte lesního Boženka. Mimo to, že krásně kroužila, nám předváděla dokonalé přílety. Sokolníka si hlídala tak, že se před ní musel i schovat a pak směrem k nám položeným na louce dobíhat, aby byl přílet na delší vzdálenost. Takže Michal měl i fitnes cvičení :) V těch chvílích nás asi moc rád neměl, ale odměnou jsou krásné obrázky

Káně lesníKáně lesní

Káně lesníKáně lesní

Nakonec Boženka za odměnu dostala jako újeď bažantího kohouta. Kupodivu ho zprvu nebrala jako potravu a trošku se ho bála. Po přesvědčování, že to není bubák, ale koko, si dala říct a modelkovala na výtečnou.

Káně lesníKáně lesní

Pak ještě jednou přišel na řadu orel východní, se kterým jsme nad jezírkem nafotili nádherné letovky s odrazy ve vodě. Malý rybníček k tomu byl jako stvořený, krytý ze stran stromy zaručoval, že hladina bude klidná, aby odrazy stály za to.

Orel východníOrel východní

A jako zlatý hřeb - miláček publika - kulíšek brazilský Arnošt. Myslím, že věta "Arnošta má každý rád" je nesmazatelně zapsána v mysli všech účastníků. Všichni Arnoštka přímo milují, protože nejen že je roztomilý, ale sluší mu to. V díře ve stromu, s myškou při západu slunce, prostě kdykoliv.

Kulíšek brazilskýKulíšek brazilský

Byl to krásně strávený den v partě podobně postižených skvělých lidí. A přestože jsme zažili mimo léta všechna ostatní roční období, doufám, že ostatní si užili den stejně jako já.